• Britta Levin

Driv en kvist!

Vi är många som längtar efter vår och grönska nu. Och plötsligt kommer den vara här men just nu är det blött, lerigt och blåsigt. För egen del får det gärna vara uppehåll några dagar och rinna undan lite nu så vårbruket kan köras igång. Men jag råder ju tyvärr inte över vädret. Att det regnat mycket är ju ändå mest bra för det fyller på i vattenreservoarerna nere i marken, och det har ju verkligen behövts.


Till saken! Mitt bästa tips för att få lite vårkänsla nu är att gå ut och knipsa lite kvistar från buskar och lövträd. De flesta arter funkar faktiskt så du kan prova dig fram och hitta dina favoriter. Sätt kvistarna i varmt vatten inomhus och efter några dagar slår knopparna ut med ljusgröna fina blad. Ibland slår blomknoppar också ut och då blir det ju extra fint. Om du inte har egen trädgård och är sugen på att knipsa på annans mark måste du fråga ägaren först. Eller så kan du passa på att ta med några kvistar hem från de högar av ris som blir liggande när kommunens grönyteförvaltare varit framme och klippt buskage och häckar i parker osv.


Jag har just nu hagtorn, dvärgmandel och nån typ av plommon som kommit igång inne i värmen. En ekkvist med svullna knoppar står också i en vas. Visst blir man glad?

Hagtorn är en favorit. Blommorna tar tid på sig att slå ut men bladen och grenarna är så vackra i sig själva.


Dvärgmandel är en liten oansenlig buske som blommar med ljust rosa blommor i maj. Den rent vita blomman kommer från ett plommonträd som vi inte riktigt vet vad det är för gammal sort.Hagtornsblommor i knopp.


67 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla