• Britta Levin

Första inlägget! Yster som en kalv på grönbete

Uppdaterad: 3 feb 2020

Vad roligt att jag äntligen har en blogg! Här tänker jag dela med mig av mina tankar och funderingar genom jobbvardagen. Högt och lågt, ytligt och djupt. Ni kanske undrar vad en nybliven blomsterbonde gör i januari. En vän beskrev mig lika yster som en kalv på grönbete så nåt sånt är det ju. Jag älskar mitt nya liv än så länge och ser verkligen fram emot säsongen 2020.

Det är full aktivitet i företaget även om det inte dragit igång för fullt med odlandet än. Jag håller på mycket med saker som hemsida, bank, visitkort, samarbeten, kurser och framförallt- planering av blommorna som ska frösås och pysslas om och sedan bli finfina buketter i sommar. I februari tänker jag förbereda marken som snittblomsodlingen ska anläggas på och jag har ännu inte riktigt bestämt hur jag ska bygga upp odlingsbäddarna. Jag skulle gärna jobba med upphöjda bäddar med hjälp av massa organiskt material. Jag vet dock inte om jag har tillräckligt med material hemma för att lyckas bra med den metoden (det behövs tjocka lager för att kväva ogräset). Det finns en hel del gammalt halm. och gräsklipp får jag ju efter hand. Kompostjord går ju att köpa från kommunen. Det andra alternativet är att markbereda (djupharva) jorden så att den blir lucker och lättare att gräva, rensa och och gödsla upp. Det är möjligt att det blir en kombination av de här metoderna. Snittblomsodlingen ska anläggas på det som varit betad vall och det är mest kvickrot, skräppor och tistlar som växer där i nuläget. Så jag kommer få en del ogräs att fajtas med. Jag vill helst undvika plastdukar och ska försöka få till nån bra struktur som gör att inte ogräset tar över. Täckodling och rensning lär det bli.


En av de absolut största vinsterna med att jobba hemma är att jag kan vara mer i naturen omkring gården. Ta en joggingtur i skogen eller leta upp en trädstam att luta mig mot ett tag. Bara fem minuter bort ringlar Rönne å fram, det är den som syns på bilden här nere. Om ni paddlar kanot från Stockamöllan så lyfter ni kanoterna en bit vid Billinge mölla naturreservat. Strax efter att ni börjat paddla igen så passerar ni vår gård som ligger till höger uppe på kanten till ådalen. Vi har inte varit så mycket vid ån under de 4 år vi bott på gården. Mest beror det nog på att vi har små barn och det har inte känts så tryggt och säkert. Men det löser sig med tiden och fram till dess vill jag vara vid ån mer. Det är ju så speciellt att får vara vid rinnande vatten och det är oftast lugnt och en känsla av vildmark där nere. Nu kan jag själv pausa mitt jobb och gå och sätta mig vid åkanten en stund. Det kallar jag privilegium.

#hultserodstradgardar #blomsterbonde #billinge #slowflowers #nystartat #snittblommor #

118 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla