• Britta Levin

Påskveckan- nu kör vi!

Nu var det länge sen jag skrev ett blogginlägg. Hela mars känns som om det var nån typ av undantagstillstånd här hemma och runtomkring oss och jag vet att vi är många som haft det på liknande sätt. Min familj har varit mycket förkylda och isolerade men är nu friska från diverse förkylningar, barnen är tillbaka i förskolan och livet liknar lite vanlig vardag igen. För mitt företags del är det ingen större skillnad i och med coronaepidemin eftersom jag är i en fas när jag mest odlar och donar här hemma på gården. Jag har ett fåtal jobbmöten inbokade och de är mestadels utomhus. Jag har alltså klarat mig väldigt lindrigt i det här, jämfört med många andra i trädgårdsbranschen som fått ställa in väldigt mycket kurser, work shops, mässor o.s.v. Men det är ju tråkigt att inte min mamma kan komma och hälsa på förstås. Och vi försöker stötta våra lokala företag här ute på landsbygden så de kan finnas kvar även efter epidemin. Jag hoppas som så många andra att coronaviruset klingar av snarast, och lämnar oss ifred framåt sommaren. Jag hoppas också att Malmö garden show som skulle varit 28-31 maj men ställts in kan vara i juni istället. Jag och andra småskaliga blomsterbönder ska vara med och representera den nystartade föreningen Snittblomsodlare i Sverige. Har jag sagt att jag sitter i styrelsen? Det gör jag i alla fall och just nu håller vi på och bygger upp en hemsida där medlemmarnas företag ska presenteras.


Nåt som förändrat vårt liv en hel del är att vi har skaffat en hund. Han heter Sigge, är en blandras labrador/golden retriever och kommer från Litauen. Han är ett år gammal, pigg och glad och älskar livet här på landet. Att bli med hund är lite som att ha ett till barn och bitvis är det tufft med sönderbitna saker, att han inte kommer när vi kallar o.s.v, men det går ju att uppfostra och träna så det är det vi får göra nu. Vi knyter an och hittar rutiner och trygghet här hemma och det tar mycket energi men ger så mycket tillbaka. I stort går det verkligen jättebra allting och hela familjen tycker om honom och han verkar trivas väldigt bra hos oss.


Vad händer i företaget då? Jo det händer massor på olika fronter. Jag har frösådder som växer lite varstans och jag har skolat om en del växter och flyttat dem till tunnelväxthuset. Vintersådderna av bl.a. blåklint och rosenskära som jag gjorde i byttor, hinkar och under fönster gror stabilt och bra. Extra glad är jag för att mina plantor av isländsk vallmo ser jättefina ut. Jag räknar med att de blommar i juni med skrynkliga ljuvliga stora blommor i orange, rosa, gult, aprikos och rött. Bukettranunklerna som jag var så sent ute med att sätta har också börjat växa vilket innebär att de kommer blomma i slutet av juni. Jag har väckt dahliorna i källaren till liv och de har fått komma ner i krukor och står i källaren under köket på tillväxt. Uppenbarligen är dahliaknölar helt delikat om man är en mus. Favoriten verkade vara 'Polka' som jag fått av en vän. Av den fanns inget kvar alls, alltså inget spår av liv över huvudtaget. Näst godast var tydligen 'Totally tangerine' som med nöd och näppe klarade sig med livet i behåll. De knölar som inte var rentvättade verkar ha klarat sig bäst så nästa vinter tänker jag inte tvätta dem så noga. Jag väntar också på en dahliabeställning till från Magnolia i Nossebro och allt som allt kommer jag odla ca 30 sorters olika dahlior i år. Förra året odlade jag bara två sorter... Så kan det bli! Dahlior är så vackra, tåliga och långblommande. Och så hänger de ju med år från år och går att dela och förmera efter hand. Fantastiskt!


Nu laddar jag inför påsken då jag ska sälja vårbuketter och påskris inne i byn. Jag samarbetar med Ulrika som driver Antikhuset by Gothia mitt i Billinge by. Inför det här driver jag kvistar av olika buskar och träd så de ska slå ut. Jag plockar narcisser och annat från trädgården som precis blivit lite grön och försiktigt börjat blomma. Det kommer bara vara sånt som är plockat i trädgården och naturen intill och det är en utmaning som heter duga i april när inte mycket kommit igång. Men det är en rolig utmaning som ger mig en tydlig begränsning vilket jag gillar eftersom det är en del av charmen med att jobba i säsong. Jag har också fått tag i påskfjädrar som kommer från höns som har haft ett bra liv. Gladfjädrar kallas de och lyser upp påskriset. Det händer mer kul i Billinge i påsk. Bland annat har världens trevligaste café, Fricks spettkaksbageri och trädgårdscafé, säsongspremiär. De säljer till exempel supergod glass. Och spettkaka förstås :).


88 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla